Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
Piekarnia Magdalenka z Wadowic jest jednym z laureatów audytu żywności Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Wafle o smaku toffi tego producenta zostały nagrodzone certyfikatem „Doceń polskie”, a ciastka „podkówki” tytułem TOP PRODUKT. Wyróżnienia nadane zostały na podstawie ocen przyznanych żywności przez ekspertów z branży spożywczej. Patronem honorowym programu „Doceń polskie” jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Ciastka i wafle z Wadowic nagrodzone przez ekspertów.
Mieszcząca się w Wadowicach Piekarnia Magdalenka jest jednym z laureatów XVI certyfikacji żywności przeprowadzonej w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Podczas audytu, który miał miejsce 29 kwietnia br. w Czeladzi, specjaliści z branży spożywczej ocenili produkty biorące udział w programie i uhonorowali te wyróżniające się odpowiednim smakiem i wyglądem, a także ceną adekwatną do jakości. W gronie artykułów spożywczych, którym nadano prestiżowe certyfikaty „Doceń polskie” znalazły się wyroby wadowickiej firmy. Godło promocyjne zdobyły ciastka „podkówki” i wafle o smaku toffi
z asortymentu tego wytwórcy. Ciastka „podkówki” dodatkowo otrzymały maksymalną liczbę punktów, dlatego przyznano im także tytuły TOP PRODUKT.
- Do udziału w audycie kwalifikowane są tylko wyroby posiadające tzw. polski akcent, a więc takie, które powstają w Polsce, z krajowych składników lub na podstawie tradycyjnej, polskiej receptury. Podczas certyfikacji żywność jest oceniana przez Lożę Ekspertów, w której zasiadają specjaliści z wieloletnim doświadczeniem w branży spożywczej - wyjaśnia Marek Bielski, twórca programu promocyjnego „Doceń polskie”. Przewodniczącym Loży Ekspertów jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
- Każdy juror samodzielnie ocenia wszystkie artykuły spożywcze i przyznaje im punkty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Za każdy z wymienionych aspektów można otrzymać oceny w skali od 1 do 10. Certyfikat nadawany jest tylko tym wyrobom, które uzyskają minimum 7,5 punktu. Żywność z maksymalnymi notami jest nagradzana również tytułem TOP PRODUKT - dodaje M. Bielski.
Zgodnie z regulaminem programu, certyfikaty „Doceń polskie” są nadawane na 24 miesiące. Po upływie tego okresu producent, który nadal chce wykorzystywać godło w swoich działaniach promocyjnych jest zobowiązany dostarczyć żywność do ponownej oceny. Taki system przyznawania certyfikatów gwarantuje ich wiarygodność. - Od początku stawialiśmy i stawiamy na transparentność oraz sprawiedliwą ocenę dokonywaną przez niezależnych ekspertów, posiadających wiedzę oraz doświadczenie pozwalające im zweryfikować dostarczone próbki wyrobów. Warto wspomnieć o tym, że nie wszystkie zgłoszone produkty przechodzą pozytywnie certyfikację. Wyróżniane są tylko
te najbardziej wartościowe. Godło „Doceń polskie” to dla producentów powód do dumy, a dla konsumentów - gwarancja właściwego wyboru przy robieniu zakupów - podkreśla twórca programu „Doceń polskie”.
Przedsięwzięcie mające na celu promowanie polskiej żywności i jej producentów jest realizowane od 2011. Od samego początku istnienia programu jego honorowym patronem jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Więcej informacji na temat programu można znaleźć na stronie internetowej www.docenpolskie.pl, a także blogu programu dostępnym pod adresem www.blog.docenpolskie.pl.
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmuje się piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. Celem projektu jest propagowanie wspólnego gotowania wśród pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą się w Internecie. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom kulinarnym, blogerzy mają okazję do spotkań, poznawania nowych miejsc i produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.
LINKI do publikacji
14.05.2015 portal MamNewsa.pl: Wafle i podkówki docenione
http://www.mamnewsa.pl/newsy,10705-wadowice-wafle-i-podkowki-docenione
14.05.2015 portal WadowiceOnline.pl: Wafle i Ciastka wadowickiej piekarni nagrodzone
wadowiceonline.pl/biznes/5547-wafle-i-ciastka-z-wadowickiej-piekarni-nagrodzone
14.05.2015 portal Wadowice24.pl: Wadowicka Magdalenka doceniona za wafle toffi i podkówki
http://wadowice24.pl/index.php/nowe/pieniadze/1940-wadowicka-magdalenka-doceniona-za-wafle-toffi-i-podkowki.html